Stress & Syra-bas-balans

Stress & Syra-bas-balans

Syra-Bas balans & cellnäring.

Syra-Bas balans har visat sig ha mycket stor betydelse och inverkan på oss när vi lever våra hektiska liv idag. Stress skapar syra i kroppen, som egentligen ska vara basisk för att fungera maximalt. Dessutom förbrukar och tömmer återkommande stresstillstånd kroppen på nödvändiga balanserande mineraler. Det innebär att den näringsbuffert kroppen normalt behöver ha, som ska ta hand om och balansera i vår inre kemi vid t ex stress… småningom töms. Det leder vidare till att kroppen och hela dess inre skyddssystem inte längre kan balansera och återställa sin naturliga lugna och basiska inre atmosfär. Röker vi dessutom och äter en kost som regelmässigt består av försurande föda, som t ex griskött, kaffe, svart te, alkohol, socker och även innehåller smak- och färg-ämnen, konserveringsmedel, konsistensgivare samt starka mediciner, ja då ökar vi ytterligare på vår inre försurning och kemiska stressmiljö.

Vad spelar då försurningen för roll?

Försurning försvårar för kroppens inre normala och balanserande processer. Det blir trögare och svårare för kroppen att frigöra sig från gifter och skadliga ämnen som istället ansamlas och lagras i kroppens vävnader. Psykiskt påverkar det också mycket med en försurad och stressad kropp. Vi blir lättare sjuka av vanliga infektioner, deprimerade, har allmänt sämre motståndskraft, sover sämre, får lättare värk i kroppen och upplever stress som allt mer störande.

Basisk föda

Genom att äta mer basiskt och mindre syrabildande föda kan vi hjälpa och stödja kroppens egna processer och funktioner ända ner på cellnivå. Kroppen kan då återfå mer av sin egen naturliga inre balanserande och basgörande funktion när cellmiljön blir mer basisk.

Basisk föda är framförallt färska och gröna grönsaker, frukt, bär och rotfrukter. Rent vatten är en självklarhet liksom även att vi behöver få djupandas, dra rejäla djupa och syregivande andetag och allra helst ute i naturen, då kroppens syra naturligt lösgörs med vår utandningsluft och vi kan dra in ny frisk syresatt luft från naturen.

Cellnäring

Utöver vår dagliga föda behöver vi numera även öka möjligheten att ytterligare stödja kroppens egen inre basbalansering genom ren och kraftfull näring ut till cellerna. Det finns många olika tillskott att välja på.

Man vet nu att många av våra välfärdssjukdomar skapas just genom stress och försurning men också att detta kan läka ut genom en mer basisk livsföring. Olika tillstånd som ledvärk, ledgångsreumatism, psoriasis, migrän, panikångest, allergier, fibromyalgi, depression etc är några exempel på vad många människor lämnat bakom sig genom att börja använda kraftfulla ekologiska kosttillskott.

De ämnen som framförallt förbrukas under stress och även i huvudsak är de ämnen som hjälper kroppen att vara basisk är mineralerna magnesium, kalcium och kalium.

Magnesium

Magnesium är en viktig ”anti-stressmineral”, som hjälper muskler och nerver till avslappning och är även en viktig antioxidant. Vid stark stress och magnesiumbrist ökar skadorna på hjärt-kärlsystemet. Vanligt symtom på magnesiumbrist är kramp i benen, att man sover dåligt och vaknar tidigt på morgonen. Kaffe och Coca Cola driver ut stora mängder magnesium ur kroppen. På grund av ändrade kostvanor och stress har ca 80% av människor i västvärlden inklusive Sverige mer eller mindre brist på magnesium.

B-vitaminer

Alla B-vitaminer har en strykande åtgång vid stress. De behövs för hjärnans funktion, musklerna och nybyggnad av kroppens celler. Brist på B-vitamin kan leda till depression, oro, sömnsvårigheter och mental instabilitet.

Vid diagnosen ”utbränd” borde det egentligen heta ”inbränd” då kroppens buffert av balanserande näringsämnen förbrukas inifrån pga stressens förbrukning av alla lugnande ämnen i det fysiska systemet.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *